Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πώς να καθαρίσεις τα παλιά πινέλα

Πολλές φορές τα πινέλα που σε εξυπηρέτησαν κάποια στιγμή στο παρελθόν μένουν κλεισμένα στην αποθήκη ή το ντουλάπι. Ξεχασμένα αλλά όχι άχρηστα, μπορούν εύκολα να φρεσκαριστούν, για να μη χρειαστεί να αγοράσεις καινούργια.

Με πράσινο σαπούνι, ζάχαρη και ξίδι

Ένας πρώτος καθαρισμός με νέφτι ή άλλο διαλυτικό σίγουρα θα τα αναζωογονήσει. Κατόπιν καλό είναι να τα μουλιάσεις σε νερό, μέσα στο οποίο έχεις διαλύσει σκόνη απορρυπαντικού ή πράσινο σαπούνι. Μια άλλη λύση είναι να τα… γλυκάνεις βυθίζοντάς τα μέσα σε ζαχαρόνερο και, αφού τα ξεπλύνεις με ζεστό νερό, να τα αφήσεις να στεγνώσουν στον ήλιο. Επίσης ένα καλό λίφτινγκ είναι να τα βάλεις για λίγο χρόνο μέσα σε ξίδι και στη συνέχεια για μια ολόκληρη ημέρα μέσα σε καθαρό νερό, προκειμένου να μαλακώσουν.

Αν ήδη αγόρασες ένα καινούργιο πινέλο, δοκίμασε πριν το μεταχειριστείς για πρώτη φορά να το βουτήξεις για αρκετή ώρα σε κρύο νερό και μετά, όπως είναι υγρό, να τυλίξεις την βούρτσα του με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και να την αφήσεις να στεγνώσει τυλιγμένη. Έτσι θα γίνει πιο μαλακή και θα ζήσει περισσότερο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πινέλα, ακόμα και της ζωγραφικής.
goldenmag

Δεν υπάρχουν σχόλια: