Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η πιτυρίδα... δεν θεραπεύεται!

Απαιτείται συχνό λούσιμο για να απομακρύνονται οι φολίδες. Το συχνό χτένισμα ή βούρτσισμα, χωρίς λούσιμο, χειροτερεύει την κατάσταση, επειδή οι φολίδες ξεκολλούν μεν, αλλά δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά από τα μαλλιά.

Η πιτυρίδα είναι ένα πρόβλημα περίπλοκο, επειδή πρόκειται για μια πάθηση κάπως......

 ομιχλώδη που εμφανίζεται και εξαφανίζεται, αλλά ποτέ δεν θεραπεύεται πλήρως. Προκαλείται άραγε από έναν συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα; Είναι νόσος η πιτυρίδα; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην πιτυρίδα και τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα; Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη των υποτροπών; Σε τι συνίσταται η θεραπεία συντήρησης;

Η θεραπεία της πιτυρίδας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον καταναλωτή και αποτελεί μια τεράστια αγορά για τη βιομηχανία των προϊόντων περιποίησης των μαλλιών. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων ξεχειλίζουν από αντιπιτυριδικά σαμπουάν, στις ετικέτες των περισσότερων από τα οποία αναγράφονται οι λέξεις για τη θεραπεία της πιτυρίδας. Σήμερα, μάλιστα υπάρχουν ακόμα και κοντίσιονερ και άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται μετά το λούσιμο και είναι σχεδιασμένα ειδικά για την αντιμετώπισή της.

Τι είναι η πιτυρίδα;

Πιτυρίδα είναι η απόπτωση απολεπιζόμενων κερατινοκυττάρων από το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, η παρουσία τριχοφυΐας στο τριχωτό της κεφαλής δυσχεραίνει τη φυσιολογική αυτή διαδικασία. Επειδή τα κερατινοκύτταρα μένουν στερεωμένα στη θέση τους λόγω της τριχοφυΐας, η φυσική απομάκρυνση των φολίδων δέρματος μέσω τριψίματος αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Απαιτείται, συνεπώς, συχνό λούσιμο για να απομακρύνονται οι φολίδες με το ξέβγαλμα. Το συχνό χτένισμα ή βούρτσισμα, χωρίς λούσιμο, χειροτερεύει την κατάσταση, επειδή οι φολίδες ξεκολλούν μεν, αλλά δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά από τα μαλλιά. Το θέμα δεν εξαντλείται όμως εδώ. Τα άτομα με πιτυρίδα έχουν πολύ μεγαλύτερα πιτυρώδη λέπια από ό, τι τα άτομα που δεν εμφανίζουν πιτυρίδα, γεγονός που υποδηλώνει διαφορετική απολεπιστική διεργασία. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που τα κερατολυτικά προϊόντα είναι μια από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες της πιτυρίδας.

Ποια τα αίτιά της

Πέρα από τα ελαττώματα της απολέπισης, υπάρχουν και άλλες ιδιότητες του τριχωτού τής κεφαλής που εμφανίζουν μόνο τα άτομα με πιτυρίδα. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι μυκητικές καλλιέργειες ατόμων με πιτυρίδα δείχνουν υψηλούς πληθυσμούς του μύκητα malassezia globosa. Κατά το παρελθόν, πίστευαν ότι η malassezia furtur ήταν η μυκητική αιτία της πιτυρίδας. Ωστόσο, σήμερα θεωρείται ότι ο μύκητας αυτός προκαλεί μόνο την ποικιλόχρουν πιτυρίαση. Υπό το φως αυτού του ευρήματος, η απομάκρυνση των φολίδων δέρματος σχετίζεται, εν μέρει, με την ικανότητα μείωσης του πληθυσμού της Μ. globosa στο τριχωτό τής κεφαλής.

Πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Γιατί, άραγε, κάποιοι έχουν μόνο πιτυρίδα και κάποιοι άλλοι πλήρως εκδηλωθείσα σμηγματορροϊκή δερματίτιδα; Φαίνεται πως η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αλληλεξαρτώνται: Η πιτυρίδα αντιπροσωπεύει μια ήπια, μη φλεγμονώδη νόσο, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μια σοβαρή φλεγμονώδη νόσο. Η διαφορά μεταξύ πιτυρίδας και σμηγματορροϊκής δερματίτιδας έγκειται στην απόκριση του ασθενούς στα ελεύθερα λιπαρά οξέα.

Πρόληψη της υποτροπής

Η πιτυρίδα μπορεί να ελεγχθεί μεν, αλλά όχι να θεραπευθεί, επειδή ο αιτιολογικός παράγοντας, η malassezia globosa, υπάρχει στον αέρα. Στο τέλος θα λάβει χώρα επανεποικισμός της malassezia globosa και παραγωγή ελεύθερων λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα αυξημένο επιδερμικό πολλαπλασιασμό και φλεγμονή στα άτομα με πιθανά ελαττώματα φραγμού.
www.tampouloukia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: