Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

'Εχω πυτιρίδα....

Τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από τις χαρακτηριστικές λευκές νιφάδες της πιτυρίδας, οι οποίες κολλάνε στα μαλλιά ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις πέφτουν και πάνω στα ρούχα, σχηματίζοντας μια ιδιότυπη μορφή "χιονιού" πάνω στους ώμους. Για να τις εξαφανίσετε δια παντός χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας ώστε να αποκτήσετε υγιή και "καθαρά" μαλλιά επί κεφαλής.

Η πιτυρίδα είναι ένα από
τα σημαντικότερα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι άντρες και το οποίο εν αγνοία τους να εντείνεται όταν χρησιμοποιούν κατά κόρον ζελέ και κρέμες styling στα μαλλιά τους χωρίς ωστόσο να φροντίζουν να απομακρύνουν τα κατάλοιπα αυτών των προϊόντων με τακτικό λούσιμο όπως θα 'πρεπε.

Με τον όρο πιτυρίδα περιγράφονται τα "νεκρά" κερατινοκύτταρα (ή φολίδες ή λέπια) τα οποία αποκολλούνται από την επιδερμίδας κεφαλής με τη διαδικασία της απολέπισης αλλά παραμένουν στα μαλλιά γιατί λόγω της έντονης τριχοφυίας στη συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους.

Παράλληλα, σε ορισμένα άτομα, η εμφάνιση της πιτυρίδας συνδέεται και με την παρουσία διάφορων μυκήτων, όπως είναι τα στελέχη malassezia glosoba και malassezia furfur (pytirosporum ovale).

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί η απόπτωση των φολίδων από την επιδερμίδα της κεφαλής σχετίζεται εν μέρη και με την υπερβολική αύξηση των πληθυσμών αυτών των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής λόγω της αυξημένης παραγωγής λιπαρών οξέων που αποτελούν τη βασική τροφή αυτών των μικροοργανισμών.

Tip: Η πιτυρίδα για άτομα που υποφέρουν από αυτή δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, καθώς συχνά το "χιόνι" στα μαλλιά συνοδεύετε και από έντονο κνησμό και ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής.


Πιτυρίδα vs σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές διαταραχές είναι πως η πιτυρίδα αντιπροσωπεύει μια ήπια μη φλεγμονώδη νόσο, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα - ή αλλιώς ξηροδερμία όπως είθισται να την αποκαλούμε - είναι φλεγμονώδης. Σύμφωνα με τους ειδικούς η πιτυρίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα πρώιμο της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας καθώς το πρόβλημα ξεκινάει με μια διαταραχή στην απολεπιστική διαδικασία λόγω άγχους, κακής διατροφής, υπερβολικής χρήσης προϊόντων styling και μη τακτικού λουσίματος. Στη συνέχεια αυξάνεται ο πληθυσμός του μύκητα malassezia glosoba που τρέφεται από τα λιπαρά οξέα τα οποία εκκρίνονται από την επιδερμίδα της κεφαλής με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπικά φλεγμονή που οδηγεί σε πιο έντονη απολέπιση. Υπάρχουν πάντως και μερικές διαφορές στις δύο αυτές «παθήσεις» που μπορούν να γίνουν ορατές και με το μάτι: Για παράδειγμα στη σμηγματοροϊκή δερματίτιδα οι φολίδες είναι λιπαρές και υποκίτρινες, ενώ στην πιτυρίδα είναι ξηρές και πιο λευκές. Επίσης η πιτυρίδα περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής ενώ η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται επίσης και στα φρύδια καθώς και στο πλαϊνό τμήμα της μύτης. Τέλος υπάρχει και η ποικιλόχρους πιτυρίαση που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση του πληθυσμού του μύκητα malassezia furfur (pytirosporum ovale).
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της πιτυρίδας δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς συχνά το πρόβλημα επανεμφανίζεται εκεί που πιστεύαμε πως το είχαμε ξεπεράσει. Συνήθως πάντως η αγωγή ξεκινά με ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν που περιέχει οξέα φρούτων (AHA) ώστε να διευκολύνει την απολέπιση και αντιφλεγμονώδη συστατικά (θειούχες χημικές ενώσεις και σύμπλοκα ψευδαργύρου) τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Στα σαμπουάν αυτά συνήθως περιέχονται και αιθέρια έλαια βοτάνων με στυπτική δράση, όπως είναι η τσουκνίδα, το θυμάρι και το tea tree oil, τα οποία ρυθμίζουν τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα της κεφαλής και κατ’ επέκταση μειώνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων που περιέχονται στις λιπαρές εκκρίσεις και τρέφουν τους μύκητες malassezia furfur και malassezia glodosa.

Tips
- Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία πρέπει να λουζόμαστε τακτικά με το αντιπιτυριδικό σαμπουάν (καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα το πολύ) και να αφήνουμε τον αφρό του προϊόντος στα μαλλιά για 2-4 λεπτά ώστε να δρα κατά των μυκήτων.
- Το απαλό μασάζ με τα δάχτυλα κατά το λούσιμο βοηθάει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας καθώς διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Αντίθετα το τρίψιμο των μαλλιών με τα νύχια αντενδείκνυται γιατί ερεθίζει την επιδερμίδα του κεφαλιού και εντείνει την απολεπιστική διαδικασία και τον κνησμό.
- Αν η πιτυρίδα δεν μειωθεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε είναι ακατάλληλο και δεν πρόκειται να επιφέρει ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή δερματολόγου ή τριχολόγου ή να δοκιμάσουμε να απαλλαγούμε από την πιτυρίδα χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο φαρμακευτικό σαμπουάν.
- Το βούρτσισμα των μαλλιών δεν μας βοηθά να απαλλαγούμε από την πιτυρίδα όταν δεν συνοδεύεται με τακτικό λούσιμο. Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα οι φολίδες ξεκολλάνε από την επιδερμίδα της κεφαλής αλλά δεν απομακρύνονται καθώς κολλάνε στην τρίχα, ειδικά στα άτομα που έχουν λιπαρά μαλλιά.
- Για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή, δυνατά και απαλλαγμένα από πιτυρίδα μπορούμε να τα ξεβγάζουμε με ένα παρασκεύασμα που θα φτιάξουμε μόνες μας από τσουκνίδα ως εξής: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ξερά φύλλα τσουκνίδας σε ένα λίτρο βραστό νερό. Το αφήνουμε κατά μέρος στον πάγκο της κουζίνας (όχι πάνω στο «μάτι») για 15 λεπτά και μετά σουρώνουμε το νερό και το χρησιμοποιούμε για να ραντίσουμε τα μαλλιά στο τελευταίο ξέβγαλμα.

Απαντήσεις σε καθημερινές ερωτήσεις

Ερώτηση: «Κολλάει» η πιτυρίδα;
Απάντηση: Ευτυχώς όχι. Αυτό σημαίνει πως δεν κινδυνεύουμε να «κολλήσουμε» χρησιμοποιώντας τη βούρτσα, τη χτένα, ή την πετσέτα άλλου ατόμου.

Ερώτηση: Έχει εποχικό χαρακτήρα η πιτυρίδα;
Απάντηση: Επειδή η επιδείνωση του προβλήματος σχετίζεται με το μη συχνό λούσιμο, κατά κανόνα η πιτυρίδα εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αντίθετα το καλοκαίρι περιορίζεται γιατί με τα μπάνια στη θάλασσα αναγκαζόμαστε να λουζόμαστε καθημερινά οπότε μειώνεται παραγωγή των ελεύθερων λιπαρών οξέων που τρέφουν τους μύκητες malassezia furfur και malassezia glodosa.

Ερώτηση: Οι βαφές των μαλλιών προκαλούν πιτυρίδα;
Απάντηση: Όχι, καθώς δεν περιέχουν συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων που ευθύνονται για την ανάπτυξη της. Ωστόσο επειδή είναι ερεθιστικές μπορούν να προκαλέσουν ερεθιστική αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται με κνησμό ή τσούξιμο στο τριχωτό της κεφαλής που συνοδεύεται με μικρής έκτασης απολέπιση. Για να περιορίσουμε αυτό το πρόβλημα καλό είναι να προτιμούμε τις φυτικές βαφές που είναι πιο απαλές με το δέρμα. Επίσης, ένα καταπραϋντικό τρικ για να περιορίσουμε τον ερεθισμό είναι το ακόλουθο: Αφού αφαιρέσουμε τα υπολείμματα της βαφής με το λούσιμο, στο τελευταίο ξέβγαλμα ραντίζουμε τα μαλλιά με αλατόνερο και το αφήνουμε λίγη ώρα για να δράσει στις ρίζες. Το αλατόνερο αλλάζει το pH στην τρίχα μετά τη βαφή και καταπολεμά τη φαγούρα.
Herbalcreations.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: