Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Σχήμα Προσώπου Και Κουρέματα

Στοιχεία που αφορούν ένα επιτυχημένο κούρεμα και στυλ μαλλιών.
Το στυλ του κουρέματος που θα επιλέξετε μαζί με την πελάτισσα σας ή τον πελάτη σας, πρέπει να ταιριάζει με τα εξής στοιχεία:

•    το σχήμα του κεφαλιού και του προσώπου
•    τα χαρακτηριστικά του προσώπου
•    τον όγκο του σώματος
•    την ποιότητα και την ποσότητα των μαλλιών
•    την κατεύθυνση της τρίχας, και τον
•    τρόπο που μεγαλώνουν τα μαλλιά
•    την ηλικία τους
•    το επάγγελμα τους
•    το στυλ ντυσίματός τους.
Σχήμα προσώπου.
Το κούρεμα και το χτένισμα είναι απαραίτητο να ταιριάζουν με το σχήμα του προσώπου και του κεφαλιού.
Το πρόσωπο τον πελάτη ή της πελάτισσάς σας μπορεί να έχει ένα από τα ακόλουθα σχήματα: οβάλ, επίμηκες οβάλ, στρογγυλεμένο οβάλ, στρογγυλό, τριγωνικό, τετράγωνο, αχλαδοειδές.
1)    Σχήμα οβάλ
Είναι το ιδανικό σχήμα προσώπου. Έχει σχήμα αυγού και το συναντούμε συχνά αγάλματα στα αγάλματα των αρχαίων Ελλήνων. Στο σχήμα αυτό, μπορούμε να εφαρμόσουμε μία σειρά διαφορετικών κουρεμάτων και παραλλαγές γραμμών.
2)   Σχήμα επίμηκες οβάλ
Το σχήμα αυτό έχει περίγραμμα οβάλ, το μήκος του όμως είναι αρκετά μεγαλύτερο από το πλάτος του. Σαν λύση προτείνουμε ένα χτένισμα με όγκο στο πλάι, φράντζα στο μέτωπο και αν τα αυτιά είναι καλυμμένα το μάκρος των μαλλιών να μη τα ξεπερνάει.
3)  Σχήμα στρογγυλεμένο οβάλ
Το σχήμα αυτό του προσώπου θα ταυτιζότανε με το στρογγυλό αν δεν διατηρούσε το οβάλ περίγραμμα. Απαιτεί ένα χτένισμα με όγκο προς τα επάνω που θα άρχιζε περίπου από το ύψος των αυτιών. Με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο αποκτά ύψος, με αποτέλεσμα να φαίνεται λιγότερο στρογγυλό.
4)  Σχήμα στρογγυλό
Στρογγυλό είναι το σχήμα του προσώπου που μοιάζει με κύκλο. Συνήθως είναι ένα πρόσωπο ευχάριστο και χαριτωμένο. Σε αυτό το σχήμα προσώπου δίνουμε μάκρος δημιουργώντας χτενίσματα με ύψος και όγκο στην κορυφή, αποφεύγοντας τις φράντζες. Στα πλάγια αποφεύγουμε τον όγκο.
5)  Σχήμα τριγωνικό
Το σχήμα από του προσώπου μοιάζει με ισοσκελές τρίγωνο του οποίου η οξύτερη γωνία βρίζεται στο πηγούνι, ενώ έχουμε φαρδύ μέτωπο.
Στο σχήμα αυτό του προσώπου προτείνουμε κάλυψη του μετώπου με καμπύλη γραμμή στο σχήμα των μαλλιών, ώστε να περιορίζεται η οξύτητα που δημιουργεί το πηγούνι.
Για καλύτερο αποτέλεσμα προτείνουμε στα πλάγια να υπάρχει όγκος. Αντίθετα αν τα μαλλιά είναι τραβηγμένα προς τα πίσω το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό. Το συμπέρασμα για αυτό το σχήμα προσώπου είναι ότι χρειαζόμαστε όγκο μαλλιών στα πλάγια.
6)   Σχήμα τετράγωνο
Στο τετράγωνο σχήμα προσώπου το μέτωπο είναι συνήθως μεγάλο και το πηγούνι βαρύ και τετράγωνο. Η γραμμή ταυ είναι αδρή και άκαμπτη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα κούρεμα γεωμετρικό και απόλυτα συμμετρικό.
Σ΄ αυτό το σχήμα προσώπου προτείνουμε απαλούς κυματισμούς ή κούρεμα με ασύμμετρες μύτες. Οι λύσεις αυτές απαλλάσσουν το πρόσωπο από την αδρότητα του γεωμετρικού περιγράμματος.
7)   Σχήμα αχλαδοειδές
Το σχήμα αυτό ταυ προσώπου που θυμίζει αχλάδι, έχει όλο το βάρος στο κάτω μέρος ταυ προσώπου που είναι στρογγυλεμένο και φαρδύτερο από το μέτωπο.
Είναι ένα πρόσωπο βαρύ γι' αυτό και προτείνουμε χτένισμα υψηλό και ανοικτό, με φράντζες που θα αρχίζουν από τα μάγουλα για να καλύψει ελάχιστα το μέτωπο. Το χτένισμα χρειάζεται να δίνει όγκο στην κορυφή του κεφαλιού.
Χαρακτηριστικό προσώπου, κεφαλιού και σώματος.
Το μέγεθος του κεφαλιού, το όχημα του προσώπου και τα χαρακτηριστικά της πελάτισσας είναι τα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε. Η μεγάλη και έντονη μύτη μπορεί να «μειωθεί» αποφεύγοντας τη χωρίστρα στη μέση, και χτενίζοντας τα μπροστινά μαλλιά σε γωνία. Η τετράγωνη γνάθος μπορεί να δείξει πιο μαλακή όταν τα μαλλιά έχουν όγκο στο πλάι. Όταν τα αυτιά είναι πεταχτά είναι προτιμότερο να τα σκεπάζετε. Όταν υπάρχει διπλοσάγονο, τα μαλλιά είναι προτιμότερο να είναι μακριά και με όγκο. Οι ρυτίδες κοντά στα μάτια «κρύβονται» δίνοντας μαλακές γραμμές στα μαλλιά λίγο πιο μακριά από τα μάτια.
Τα ψηλά χτενίσματα δίνουν ύψος ενώ τα επίπεδα στυλ κάνουν τα άτομα να φαίνονται πιο κοντά. Ένα στυλ χτενίσματος με πολύ όγκο μπορεί να είναι υπερβολικό για ένα μεγαλόσωμο άτομο. Επίσης, ένα στυλ χωρίς καθόλου όγκο μπορεί να δίνει άσχημη εικόνα, σ' ένα μικρόσωμο άτομο. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι οι αναλογίες σώματος συντελούν και αυτές στην επιλογή του στυλ κουρέματος και χτενίσματος.
Βίκη Στεργίου Καθηγήτρια Κομμωτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: