Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Στις… τρίχες το ρολόι του οργανισμού!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θύλακες των τριχών περιέχουν την υπογραφή του τελευταίου κιρκαδικού 24ώρου που καθορίζει τις συνήθειες του ύπνου μας!

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει στην ...

αξιολόγηση των διαταραχών του ύπνου που ταλαιπωρούν κάποιους ανθρώπους και να βοηθήσει στην αξιολόγηση των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται σε εργαζόμενους νυχτερινών ωρών αλλά και όσων δεν έχουν σταθερές ώρες ύπνου.

Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι με κιρκαδικό χρόνο λειτουργούσε μόνο ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά μετά από μελέτες που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, βρέθηκε ότι τα γονίδια όλων των ανθρώπινων σωματικών ιστών εκφράζονται με αυτό τον τρόπο.

Ο Makoto Akashi του Yamaguchi πανεπιστημίου στην Ιαπωνία και οι συνεργάτες του, αναζήτησαν έναν ευκολότερο τρόπο για να ελέγξουν το «ρολόι» της γονιδιακής δραστηριότητας.

Ανέλυσαν τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής και από γενειάδες εθελοντών, όπου υπήρχαν κύτταρα πλούσια σε ωοθυλάκια. Όταν μελέτησαν το RNA αυτών των κυττάρων αποκάλυψαν ότι οι δραστηριότητες του «κιρκαδικού γονιδίου» κορυφώνονταν όταν οι εθελοντές ήταν ξύπνιοι, δραστήριοι και είχαν πολύ πρωινή έγερση!

Στη συνέχεια οι ερευνητές διατάραξαν τον ύπνο αυτών των ατόμων και επανέλαβαν τις εξετάσεις. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ρολόι της γονιδιακής δραστηριότητάς τους υπολειπόταν κατά 5 ώρες, κατά μέσο όρο. Μετά από 3 εβδομάδες, και αφού είχαν επανέλθει στο αρχικό τους ημερήσιο πρόγραμμα, οι εξεταζόμενοι βρέθηκαν ότι δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν οργανικά στο νέο χρονοδιάγραμμα!

Σύμφωνα με το μοριακό βιολόγο από το πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, Ueli Schibler, η ανίχνευση των «ωρολογιακών κιρκαδικών» γονιδίων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να παρακολουθούν καλύτερα τους ασθενείς με διαταραχές ύπνου καθώς και άλλες δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με τον κιρκαδικό τρόπο λειτουργίας του οργανισμού (ο οποίος ελέγχει όλα τα όργανα).
www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: