Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Εγκρίθηκε η πρώτη κυτταρική θεραπεία για ρυτίδες

Την πρώτη κυτταρική θεραπεία για σβήσιμο των ρυτίδων ενέκρινε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Το φάρμακο φτιάχνεται από τα κύτταρα του ίδιου του ατόμου, γίνεται ενέσιμο διάλυμα και αντιμετωπίζει άμεσα τις ρυτίδες έκφρασης.
Τα άτομα που έλαβαν το φάρμακο εμφάνισαν....

μείωση των ρινοχειλικών ρυτίδων από 45% έως 19%.

Πρόκειται για μία ανακάλυψη της εταιρείας FibrocellScience με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της εξηγεί πως «πρόκειται για την πρώτη θεραπεία ρυτίδων που γίνεται με φάρμακο που δημιουργείται από τα ίδια τα κύτταρα του ατόμου και συγκεκριμένα με τη συλλογή του κολλαγόνου του».

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, το «laViv», όπως ονομάζεται, ήταν καλώς ανεκτό στους περισσότερους συμμετέχοντες, ενώ σε κάποιους εμφάνισε τοπική μικρή ή μέτρια τοπική αντίδραση που διήρκεσε μία εβδομάδα. Επιπλέον, σε κάποιους εμφανίστηκαν κοκκινίλα, πρήξιμο ή εκχύμωση στο σημείο της ένεσης.

Η διαδικασία

Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει την πατέντα μιας ειδικής διαδικασίας, κατά την οποία λαμβάνει και πολλαπλασιάζει τους ινοβλάστες (δερματικά κύτταρα) ενός ατόμου, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν κολλαγόνο, δηλαδή πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Ο γιατρός παίρνει δείγμα ιστών από το πίσω μέρος του αυτιού και τα στέλνει στο εργαστήριο. Εκεί, οι επιστήμονες αντιγράφουν με ειδικές τεχνικές και μηχανήματα εκατοντάδες χιλιάδες ινοβλάστες και τους καταψύχουν μέχρι να είναι έτοιμοι για τη θεραπεία. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 90 ημέρες.

«Εάν αποδειχθεί πως τα αποτελέσματα αυτής της βιολογικής διαδικασίας διαρκούν σε βάθος χρόνου, το laViv έχει την ιδιότητα να προσφέρει προοδευτικά φυσικά αποτελέσματα», σχολιάζει ο RobertWeiss, κλινικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Τζον Χόπκινς, που συμμετείχε στις μελέτες του φαρμάκου.
Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: